Deze site….

Deze blog gaat over de verbouwing van ons nieuwe huis! Mocht je het leuk vinden… dan kan je met ons meekijken!

Stalpaert van der Wiele

Wij gaan in de Stalpaert van der Wielenstraat wonen. Waar komt die naam vandaan?

Johannes Stalpaert van der Wiele (Den Haag22 november 1579 - Delft29 december 1630) studeerde in Rome en Leuven en werd priester in Delft. Naast het priesterschap was hij schrijver. Hij schreef lofzangen op heiligen. Daarnaast was hij een belangrijke schrijver van de contrareformatie, hij schreef strijddichten tegen de gereformeerde leer. Hij werd begraven in de Oude Kerk in Delft.

Vondelkwartier

Wij gaan in de woonwijk; Vondelkwartier wonen.

Het Vondelkwartier ligt in het uiterste noorden van Haarlem, in stadsdeel Noord. Het is een van de grootste buurten van Haarlem. Er wonen 5.600 mensen, vooral gezinnen met kinderen. Het Vondelkwartier heeft een eigen wijkraad.

Het Vondelkwartier kent een zeer lage bebouwingsgraad van maar 28%. Dat komt bijvoorbeeld door de sportvelden aan de noordkant en de polder aan de oostzijde van de buurt. De bevolkingsdichtheid is dus ook laag. Toch is het Vondelkwartier met 5.600 bewoners een van de grotere buurten wat betreft aantal inwoners. Vergeleken met de stad wonen er vrij veel jongeren, weinig jongvolwassenen (20 tot 44 jaar) en veel huishoudens met kinderen.

Het Vondelkwartier kwam in 2 bouwgolven tot stand: 33% van de woningen stamt uit de jaren 30 van de vorige eeuw, 25% uit de jaren 50. Woningen uit deze laatste periode maakten al weer plaats voor nieuwbouw. In het Vondelkwartier staan vooral eengezinswoningen, 20% van de woningen is flats. De woningvoorraad bestaat voor iets meer dan de helft uit koopwoningen. Behalve de groene zone in het noorden en oosten is het Vondelkwartier vooral een woonbuurt.

210 vestigingen van bedrijven en andere organisaties zorgen in het Vondelkwartier voor 900 arbeidsplaatsen. Een grote werkgever is het Kennemer Gasthuis. De arbeidsparticipatie in het Vondelkwartier is iets hoger dan het stedelijke gemiddelde. De percentages werkzoekenden en arbeidsongeschikten zijn ongeveer hetzelfde als de stedelijke percentages. Verder moet 10% van de huishoudens in het Vondelkwartier rondkomen van een laag inkomen, dat is meer dan het stedelijke gemiddelde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>